EFOP-1.8.6.-17-2017-00020

Mozgalom az egészségért

Megosztott figyelem - Torna minden korosztálynak

A nap éppen lebukni készül a horizonton, amikor mesebeli kacskaringós utakon keresztül végül megérkezünk Bakonyságba, ahol a Mozgalom az egészségért program (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-1.8.6.-17-2017-00020) keretében hamarosan kezdődik az edzés.

A MOZGÁS MINDEN ÉLETKORBAN FONTOS

A pályázatnak köszönhetően 3 megye 30 településén biztosítanak díjmentes sportolási lehetőséget a helyi- és környékbeli lakosoknak. A program célja a mozgás és az egészséges életmód népszerűsítése. Bakonyság ékes példája annak, hogy a sport minden életkorban elkezdhető.

A Kultúrházban már várnak bennünket a "Mozgalom az egészségért" feliratú egyenpólóba öltözött hölgyek és lányok: a legfiatalabbak a 30-as éveikben járnak, a legidősebbek pedig nyugdíjasok. Stieber Csaba edző szerencsére pontosan tudja, hogyan tudja egyszerre megmozgatni a különböző korosztályokat.

"Mivel ilyen nagy korkülönbség van a résztvevők között, nem volt kérdés, hogy nem csinálhatja mindenki ugyanazokat a feladatokat. A fiatalabbaknak keményebb gyakorlatokat találok ki, a nyugdíjas hölgykoszorúval pedig inkább a mobilizációra és az egyszerűbb erősítésekre helyezzük a hangsúlyt." - tudjuk meg Csabától, aki Győrből jár át edzést tartani.

A PORCIKÁK UJJONGÁSA

Csaba akrobatikus rock'n roll edző, lételeme a tánc és a mozgás, nem csoda, hogy az óráin egyetlen testrész sem marad ki az alapos átmozgatásból. "6 éves korom óta sportolok, szerintem engem is ez tart fiatalon." - meséli mosolyogva, majd hozzáteszi, mennyire büszke az itteni csapatára. "Az elején még nem voltak annyira felszabadultak, mint most, de hamar oldódott a hangulat, és most már mindenki alig várja a közös edzéseket. Úgy látom, hogy mindannyiuknak nagyon jót tesz a mozgás, egyre jobban bírják a terhelést, ráadásul a kedvük is sokkal jobb."

"40 éve nem ugróköteleztem, de Csaba erre is rávett." - tudjuk meg Marikától, aki a program előtt nem sportolt rendszeresen. "Biciklizni szoktam, meg persze ott van a kerti munka is. Az is fárasztó ám, de nem úgy, mint ez. Félve csatlakoztam, mert attól tartottam, hogy semmit nem fogok bírni, de kellemesen csalódtam. Csaba annyira ügyes, és fantasztikusan tud motiválni minket. Örülök, hogy belevágtam, és másokat is arra biztatnék, hogy jöjjenek el!" - lelkendezik.

AZ ÖSSZETARTÓ CSAPAT VÁRJA AZ ÚJAKAT

A pályázati program február végén befejeződött, ám Csaba és a hölgykoszorú egyetért abban, hogy a tréningekért nem csak az izmok és az ízületek hálásak, hanem a lélek is, hiszen a közösen eltöltött idő, a jó hangulat és a sok nevetés a legborongósabb napot is fényessé varázsolja! Emiatt reménykednek a folytatásban - érdemes őket megkeresni!A FUNKCIONÁLIS TRÉNING CSODÁJA

Mozgás nélkül nincs élet: aki rendszeresen sportol, hamar megtapasztalja, hogy a sportnak köszönhetően könnyebben boldogul a mindennapos kihívásokkal, legyen szó egy teli szatyor megemeléséről vagy néhány órányi elmélyült kertészkedésről. A Mozgalom az egészségért (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-1.8.6.-17-2017-00020 azonosító számú) program keretében 3 megye 30 településén indultak díjmentes edzések annak érdekében, hogy az adott térség lakói elindulhassanak egy egészségesebb, boldogabb és kiegyensúlyozottabb élet felé.

A KULTÚRHÁZ SPORTOS ENERGIÁJA

Bakonyságban hónapok óta a Kultúrház ad otthont a tréningeknek, amelyeket Stieber Csaba és kolléganője, Zita vezet. Csabának nincs könnyű dolga, mivel egyszerre kell megmozgatnia a fiatalokat és a nyugdíjas korosztályt is, amit csak úgy lehet megvalósítani, ha két csoportban tartja a tréninget. Noha akrobatikus rock'n'roll edzőként jól ismeri a különféle funkcionális gyakorlatokat, azt is megtudjuk tőle, hogy az idősebb korosztály számára ideális mozgásformákkal kapcsolatban végzett némi extra kutatómunkát is.

"A prevenció kulcsfontosságú. Az a célom, hogy mindenkit jó alaposan átmozgassak, de persze egészen másra van szüksége egy 70-80 éves szervezetnek, mint egy 30 évesnek. Szerencsére rengeteg eszközt kaptam a program keretében, amelyeket kiválóan tudunk használni. A fiatalságot ugrókötéllel, TRX-szel és medicinlabdával szoktam 'kínozni', a nyugdíjasaimnak viszont kímélő gyakorlatokat adok, amelyeknek egy részét széken ülve is elvégezhetik. A gumikötelet nagyon szeretem, mert úgy lehet vele erősíteni, hogy közben nem terheljük meg az ízületeket." - meséli Csaba, aki a 60 perces óra közben folyamatosan felügyeli mindkét csoport munkáját.

KACAGÓS LÁBEMELGETÉS

"Elmondhatatlanul büszke vagyok a kis csipetcsapatra." büszkélkedik Csaba, akinek az arcáról egy percre sem olvad le a mosoly. "Jó érzés, hogy mindenki alig várja az edzéseket. Abszolút látom a fejlődést: sokat javult az erőnlétük, és kitartóbbak is lettek. Plusz azt is imádom, hogy annyira jó hangulatban telnek az órák!" - teszi hozzá.

A 80 éves Magda csak bólogatni tud. "Szeretek itt lenni, pompás a társaság. Csaba persze jól kifáraszt minket, de hát pont ezért járunk hozzá. Itt valahogy olyan fiatalnak érzem magam, ráadásul alvás is jobban megy. Örülök, hogy van ez a program, már csak azért is, mert télen nincs kerti munka, úgyhogy ilyenkor nem nagyon van más lehetőségünk a mozgásra." - avat be a részletekbe.

FOLYTATÁS? REMÉLHETŐLEG LESZ!

"Jó kis buli ez az egész, bízom benne, hogy folytatódhatnak az edzések." - mondja Magda, és ezzel a többiek is egyetértenek.

"Csabának hála már tudom, hogy többre vagyok képes, mint gondoltam!" - lelkendezik például Marika, aki biciklizni ugyan rendszeresen szokott, de a rendszeres edzés eddig az ő életéből is hiányzott. "Én mindenkinek azt ajánlom, hogy próbálja ki, amíg lehet. A program ingyenes, úgyhogy tényleg nincs semmi vesztenivaló." - zárja a gondolatmenetet, majd a többiekkel együtt nyakig húzza a kabátját, mert odakint időközben a hópelyhek lelkes táncba kezdtek.

Csaba is szedelőzködik, hiszen már várják a következő helyszínen, de azért azt még hozzáteszi, hogy nagyon örülne, hogy február után is együtt maradna a csoport sőt, csatlakoznának még néhányan!